Ce este Declaratia de Valoare ?

Actele de studii obtinute in Romania si legalizate conform prevederilor Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 sunt recunoscute ca atare in alte tari membre Haga, insa, pentru Italia este necesara o procedura suplimentara, care se poate face doar prin intermediul Cancelariei Consulare a Ambasadei Italiei din Bucuresti. Deoarece actele de studiu romanesti nu sunt recunoscute in mod automat in Italia este necesara obtinerea unui document numit „Declaratie de Valoare”. Prin acest document se declara valoarea locala a actului de studiu (drepturile care deriva in urma obtinerii unui act de studiu in tara in care a fost obtinut) dar si inexistenta unor limitari de tip profesional pentru exercitarea activitatii. In declaratia de valoare sunt mentionate urmatoarele date:

 

specimen declaratie de valoare1. numele, prenumele, data si locul nasterii titularului
2. institutia sub autoritatea careia a fost eliberat actul de studiu
3. data eliberarii actului
4. numarul de inregistrare
5. institutia de invatamant absolvita si institutia frecventata
6. filiera, specializarea, profilul
7. durata ciclului de studiu
8. media generala de absolvire a examenului final
9. sistemul de notare valabil in sistemul national de invatamant
10. profesia pe care o poate exercita in urma absolvirii

 

De asemenea, "Declaratia de Valoare’" contine scurte descrieri ale sistemului national de invatamant conform prevederilor Legii Invatamantului nr. 84 din 24 iulie 1995.


▪ Documentele se depun in fiecare zi de luni (cu exceptia zilelor de sarbatoare) la ora 10:00 si se elibereaza in ziua de marti a saptamanii urmatoare la orele 12.00.
▪ Se va obtine o declaratie de valoare pentru fiecare act de studiu prezentat.
▪ Nu sunt supuse taxarii anexele actelor de studiu (de ex.: Rezultatele la Examenul de Licenta si Foile matricole in cazurile diplomelor universitare) sau alte documente care nu sunt acte de studiu (Plan de Invatamant, Situatie Scolara, Programa Analitica etc.)
▪ Pentru depunerea documentatiei in vederea obtinerii declaratiei de valoare se recomanda prezenta titularului actelor de studiu.
▪ Declaratia de valoare poate fi eliberata unei persoane imputernicite daca titularul actelor de studiu demonstreaza ca are rezidenta oficiala intr-o alta tara decat Romania sau demonstraza ca neprezentarea sa se datoreaza unor impedimente de alta natura, prin prezentarea unor documente corespunzatoare. In acest caz persoana imputernicita va prezenta functionarului de la Cancelaria Consulara o copie xerox (recomandam sa fie legalizata) dupa documentul care atesta rezidenta titularului si o procura legalizata la notar.
▪ Persoana imputernicita va prezenta documentatia necesara pentru nu mai mult de o persoana chiar daca prin respectiva procura este imputernicit de mai multe persoane.
Anumite detalii in intocmirea dosarului trebuie urmarite cu mare atentie pentru a nu  risca respingerea dosarului la consulatele italiene si implicit imposibilitatea de a obtine o alta programare.
De aceea, puteti apela la specialistii notri, care va pot analiza in detaliu modul de intocmire a dosarului si corectitudinea datelor din documentelor originale si din traduceri, pe baza unui numar foarte mare de criterii, verificate temeinic de-a lungul timpului.


De unde se obtine?
In Romania, „Declaratia de Valoare” se poate obtine in urma unei programari la Cancelaria Consulara a Ambasadei Italiei din Bucuresti sau de la Consulatul General de la Timisoara.
La Cancelaria Consulara a Ambasadei Italiei din Bucuresti se pot adresa cetatenii romani care au actualmente sau au avut ultimul domiciliu in Bucuresti ori in judetele Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea. Tot aici se pot prezenta si cetatenii din Republica Moldova, precum si cetatenii romani care au rezidenta in strainatate si in al caror pasaport este trecuta adresa din Italia sau cea din Romania (evident intr-unul din judetele mentionate mai sus) ori cei care au obtinut cetatenie italiana si, de asemenea, alte categorii de cetatenii straini (cu exceptia celor mentionate anterior).
La Consulatul General de la Timisoara se pot adresa cetatenii care domiciliaza in judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita, Caras Severin, Cluj, Hunedoara, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Maramures, Mures, Timis, cetatenii romani care au rezidenta in strainatate si in al caror pasaport este trecuta adresa din Italia ori cea din Romania (evident intr-unul din judetele arondate Consulatului General din Timisoara) sau cei care au obtinut cetatenie italiana.


Situatiile pentru care este ceruta Declaratia de Valoare

Declaratia de Valoare este necesara in vederea obtinerii
- recunoasterii academice a actului de studiu
- recunoasterii profesionale 

 

Titlurile de studiu romanesti pentru care se pot solicita declaratii de valoare sunt:

 • certificat de promovare a testelor nationale/certificat de capacitate (8 clase)
 • certificat de absolvire a scolii de ucenici
 • certificat de absolvire a liceului ( sau a ciclului inferior al liceului 10 clase)
 • diploma de bacalaureat
 • diploma de absolvire a scolii postliceale
 • diploma de absolvire a scolii profesionale
 • diploma de absolvire a colegiului universitar
 • diploma de studii superioare universitare
 • diploma de licenta
 • diploma de master
 • diploma de doctorat